Wednesday, October 5, 2011

Chicken Chop

Tarikh Kelas: 24 Sept 2011


Bahagian 1 : AYAM



Bahan-bahan:

Ayam (tanpa tulang atau bertulang, terpulang)
Tepung menggoreng ayam ala KFC (jenama terpulang kepada citarasa)
Breadcrumbs





Cara-cara:

1. Gaulkan ayam bersama tepung menggoreng
2. Sebelom mengoreng, golekkan sekali lagi ayam yg sudah dicelup td ke dalam tepung menggoreng & breadcrumbs
3. Gorengkan sehingga kuning keemasan @ masak


Bahagian 2 : Sos Lada Hitam

Bahan-bahan:

1/2 botol sos lada hitam
2-3 sudu besar sos tiram
3-4 cendawan butang (hiris)
1 biji bawang besar (cincang)
5 ulas bawang putih (cincang)
Lada hitam
Garam & gula secukup rasa
Sedikit butter
Sedikit tepung jagung / tepung gandum
1/2 cawan air

Cara-cara:

1. Panaskan butter utk menumis
2. Tumis bawang besar dan bawang putih
3. Masukkan sos lada hitam + sos tiram
4. Masukkan lada hitam
5. Masukkan campuran tepung jagung/gandum yg dicampur air
6. Gula & garam secukup rasa
7. Masukkan cendawan butang


Bahagian 3: Coleslaw



Bahan-bahan:

Kubis [hiris nipis]
Lobak Merah [dadu halus @ parut (grated)]
Mayonis
Garam




Cara-cara:

1. Satukan semua bahan dalam satu bekas hingga rata
2. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan


Bahagian 4: Kentang Putar/Lenyek



Bahan-bahan:

4 biji kentang (rebus & lenyek)
1 sudu  besar butter
1/3 cawan susu segar
sedikit lada sulah






Cara-cara:

Kacau hingga semuanya mesra & agak pekat di atas api yg perlahan, kemudian angkat dan ketepikan


Bahagian 5: Sos Oriental

Bahan-bahan:

2 cawan sos cili
1 cawan sos tomato
1/2 tiin kacang panggang
5 ulas bawang putih
2 biji bawang besar (cincang)
1/2 cawan air
minyak, garam & gula secukup rasa
sayur campuran (mix veggie)
sedikit tepung jagung/gandum

Cara-cara:

1. Tumiskan bawang putih & bawang besar
2. Kemudian campurkan sos cili , sos tomato, kacang panggang, air, gula & garam secukupnya
3. Masukkan mix veggie
4. Campurkan sedikit tepung jagung dengan air, masak atas api perlahan






3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...